2012. október 22., hétfő

Tök jó dizájn, tök jó szín, tök jó recept. Sütőtök.



A narancssárga egy határozottan meleg szín, ha ránézek, eszembe jut a naplemente, az őszi avar, a vadszőlő levelének színe, a sötétben égő gyertyaláng és az októberben oly népszerű sütőtök. Sugárzó melegsége visszahozza kicsit a nyár melegét, de már előrevetíti a hidegebb téli estéket, mikor a tök és a gesztenye együtt sülnek a sütőben. Jó ötlet becsempészni hétköznapjainkba, lakberendezési tárgyaink, viseletünk közé egy-egy narancssárga darabot. Ez a csodás őszi szín garantáltan feldobja a mindennapokat! Ragaszkodhatunk a lámpásfaragás hagyományához is, gyerekekkel nagy élmény, a benne lobogó gyertya pedig hangulatos narancsszínnel vibrálja be a szobát. Én azonban most kicsit tovább keresgéltem, miként öltöztethetnénk magunkat, gyerekeinket, otthonunkat töksárgába. Végül pedig megosztok két elképesztően tökös receptet, melyek nálunk már hagyományosan a karácsonyi ebéd főszereplői és pár formabontó tökdekorációt is bemutatok.




Tökösségek a konyhában:


Csudahelyes pöttyös teáskannát találtam az amazon.com-on. Talán egy pirosas rooibos-t innék szívesen ebből. 










Már régóta vágyom egy ilyesmi tésztaformázóra. Igaz, nem sokban különbözik egy hagyományos derelye vagy ravioli készítőtől, ám megjelenésében kétségkívül izgalmasabb… és talán még meglepetést is tartogat, hisz lássuk be, nem minden nap futunk össze sütőtökkel töltött, tökformájú minipitével! 






Van egy ilyen gyönyörű BomoArt szakácskönyvem. Töltőtollal írok bele, gyöngy betűkkel. Minden kiváló receptem benne van, nagyon vigyázok rá. Mikor még új volt, akkor azért tartottam nagy becsben... most már azért, mert régi. Úgy tervezem, hogy a lányomnak fogom adni ajándékba, ha majd egyszer elköltözik itthonról. Nagy dilemma lesz, ha születik még egy lányom! 
Narancssárga bőrgerinccel is rendelhető.







Tökös recept:



Igen nagysikerű receptem egy sütőtök krémleves, melyet a chili&vanilián olvastam. Hivatkozom a nevükre, még linkelek is rájuk, remélem, megbocsájtanak, hogy egy az egyben idézem őket… nincs okom ugyanis a változtatásra!





1kg sütőtök
1 nagy krumpli
1 közepes alma
1 közepes hagyma
2-3 ek méz
1/2 narancs leve
1,2 l leszűrt zöldségleves
só, bors, szerecsendió
friss kakukkfű (ha van)
1 dl tejszín
5 dkg vaj


190C-on 45-50 perc alatt puhára sütöm a sütőtököt. Óriási a különbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt, főzve ugyan sokkal gyorsabban készen van, viszont a sütés által sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze Amíg sül, a vajon puhára párolom a felaprított hagymát a kakukkfűvel (egyszerre teszem a vajat és a hagymát a lábosba, nem amikor már forró a vaj, különben nagyon hamar megég), amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszek 2-3 ek mézet és kicsit karamelizálom. Felöntöm 1,2 l alaplével, amibe beleteszem a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát és közepes lángon puhára főzöm. Amikor már puha a krumpli, a levesbe teszem a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítem –csak ekkor ízesítem a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítom kb 1-1,5 dl tejszínnel. Igazából kicsit le kell hűteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken (ízléstől függően lehet édesebbre mézzel, vagy barna cukorral, vagy pikánsabbra narancslével, vagy kis citromlével), mert forrón nehezebben jönnek ki az ízek. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálalom. Előző este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra. Gyönyörű, narancssárga, krémes, igazi őszi leves.


Töksárga viselet mamának:


Gondolom nem véletlen, hogy a Manduca így őszre rukkolt elő ezzel a csodaszép narancs hordozóval. Belseje biopamut, külseje biopamut és kender keveréke. Igazi őszi darab! És nyári is, na...









Limitált kiadású Manduca, a Paradise szintén gyönyörű színekben kapható, a narancs-bordó-piros mellett zöldes és napsárga színvariációkban.










A kislányomnak hasonló puhatalpú cipőt varrattunk régebben, egyik felén cica, másik felén gombolyag volt. Sosem vette kacsalábra. Ezt a Sholl papucsot is nehéz összekeverni még a fáradt reggeleken is.









Narancs holmik babáknak:



Lollipop bilire szoktató, zsiráfos bugyipelenka. 


A Best Bottom patentos és tépőzáras formációban is kapható.











So Bamboo pelenkabelső, hivatalos színelnevezése: paradicsom-fekete. A pihe-puha, erős nedvszívó éjszakai belső most egy hétre ingyen kipróbálhatod!











Lollipop pelenkakülső. Egyszerű, nagyszerű, gyönyörű és nagyon olcsó. (nekem ilyen van:)











Elbűvölő uniszex kiscipőre bukkantam, nemezelt technikával készült. Most egyébként a horgolt-kötött kiscipők is kezdenek tért hódítani, szerencsére egyre több anyuka ül le otthon kézimunkázni.








Nem bírtam ki, hogy ne szúrjam be ezt a kisegeret. Gyapjúfilcből minimális anyagköltséggel és energiabefektetéssel, kedves gyerekjátékok készíthetők.














Tökök kékben, csipkében és tapétában

Végére ígértem néhány rendhagyó őszi tökdekorációt. Bevallom, engem jobban szórakoztat, mint cikkcakk-szájat vágni az óriástökre és a lányom is aktívabban részt tud venni a munkálatokban, mint a farigcsálásban. Csak ne kérdezné folyton, hogy miért kék……


Dekopázs technikával vékony papírt is lehet a jól megérett tökre ragasztani. 

Tetszőleges festősablonnal inverz minta is készíthető a sima tökre.












És hogy hogyan lehet csillogó, glitteressé varázsolni egy tököt? Ragasztsprével kell befújni, majd panírozni.










Végül festhetjük az egész tököt kékre, remélem, mindenkinek sikerül ilyen szépre!


A bejegyzés a biomama-blog.blogspot.hu tulajdona. Ha másolod, kérlek hivatkozz a blogra!













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: