2013. január 24., csütörtök

Könyvajánló első születésnapra

Gyereknek könyvet adni jó:) Mert garantáltan leülök vele és újra és újra és újra elolvasom neki, vele. Benne vagyok az ajándékban, valójában én, a velem való összebújás, a csak ráfigyelés is része az örömnek. Kisfiam közelgő egyéves születésnapjára való tekintettel összeválogattam néhány olyan könyvet, mely a lányomnál alapszükséglet volt egy éves kora körül - hátha segít másnak is a választásban, illetve szemezgettem azok közül, melyek azóta jelentek meg. Most a kisfiam is nagy könyvfaló... igaz ő most kezd áttérni a szó szerinti falásról a szellemi síkra:) 



Nagyon változó, hogy a gyerekek mikor kezdenek el a könyvek iránt érdeklődni, de az biztos, hogy a kezükbe kell adni, együtt nézegetni, hogy az olvasás közös élmény legyen, hogy segítsünk neki értelmezni a látottakat. Nagyon fontos a könyvek minősége mind esztétikailag, mind tartalmilag.



Az esztétikai minőségbe az ízlések sokszínűsége miatt nem mennék bele:) Ám tartalmilag kiemelnék néhány szempontot, mely segíthet a választásban.

A kisgyerekek szeretik az egyszerű történeteket, amik róluk, a hétköznapjaikról szólnak. Kedvelik, amiben sok az állat, a játék, a jármű. Ebben a korban még minél egyszerűbb (nem bárgyúbb!!!) a történet, annál jobb. Jók a verses- daloskönyvek, a kortárs gyerekirodalom igen bő választékot kínál, melyek nem csak ritmusosak, gyerekek számára élvezetesek, hanem minket, felnőtteket is szórakoztatnak.


Érdemes elmenni könyvtárba, könyvesboltba átböngészni a kínálatot, ám ha ez mégsem sikerül, most bemutatom pár személyes kedvencemet (a teljesség igénye nélkül), mely az egy-másfél éves korosztálynak szól:



1. Böngésző sorozat


Nagy méretű, keménylapos könyv, szöveg nélkül, ám végtelen számú történettel. Minden könyvben hét azonos helyszínen böngészhetünk, megfigyelve, hogyan változnak az évszakokkal, napszakokkal. Minden könyv hátlapján megismerhetünk új szereplőket, megtudhatjuk, hogy hívják őket, mit csinálnak éppen az adott könyvben. Az ő történetüket nyomon követhetjük az első oldaltól az utolsóig, de felbukkannak más kötetek főhősei is. A fák lombjában, autók mögött elbújó cicát, papagájt a legkisebbek is lelkesen keresgetik. Itt lehet belelapozni!

2. Tesz-Vesz szótár


A lányom első igazán nagy kedvence volt ez. Minden témát felölelt, ami akkor őt érdekelte: játszótér, szerszámok, járművek, kisbaba, bevásárlás. Még cselekvések, ellentétek, számok és színek is vannak a könyvben, amik iránt később kezdett érdeklődni, így újra és újra előkerült, úgy két éves koráig.













3. Varró Dani: Akinek a lába hatos
Korszerű mondókák kisbabáknak Varró Dániel, korunk sztárköltője írt már verset felnőtteknek, kamaszoknak, kisgyerekeknek - ám kisgyerekes szülőknek még soha. Saját tapasztalatait sűríti ezekbe a vicces kis mondókákba, hiszen Misi fia alig múlt fél éves. A versek közt van altató (többféle is, az egyik arra az esetre, amikor az apuka már nagyon ideges), öltöztető, büfiztető, pelenkázó és fürdető. Minden szülő felszabadultan kacagva fogja olvasni ezt a szépen illusztrált könyvet, mert ,,Varró Dani" mindennapi örömeiket énekli meg, a tőle megszokott tréfás, finom eleganciával.Nem az összes étel kebel,ebben bárhogy kételkedel.S nem is minden kebel étel,apukádé pont kivétel.
4. Varró Dani: Akinek a foga kijött
Az Akinek a lába hatos (Szép Magyar Könyv-díj, 2010) páratlan sikere után itt a folytatás: tréfás mondókák azoknak a szülőknek, akiknek már nem kisbabája, hanem kúszó-mászó, gügyörésző csemetéje van.
Varró Misi egyre nő, fogai már előbújtak, nem is rest használni őket, mondjuk, fémpénzt rág velük, és mellé egy kis finom homokot. Misi már megtanult járni, kisebb-nagyobb döccenőkkel, sőt pakolni is tud: nehéz feladat ám mindent gondosan kirámolni a szekrényből, s azt gyönyörűen szétszórni a földön. Nem is beszélve arról, milyen pompás szórakozás kirángatni apa laptopjának zsinórját, szétpüfölni a homokvárakat vagy megcibálni a cica farkát.

Maros Krisztina illusztrációival




5. Színek és formák (Alexandra)


Ez is egy nagyméretű, keménylapos könyv, benne hatvan kinyitható fülecske. Iagzából nálunk ez utóbbi miatt volt nagy sikere, eleinte csak kíváncsian kérdezgettem, hogy vajon mi van mögötte, később memóriajátékot is játszottunk vele. A lányom hamar megtanulta, hogy a fülecskéket finoman kell nyitogatni, különben összegyűrődik.







6. Eric Carle: A telhetetlen hernyócska
Eric Carle sok-sok különleges montázstechnikával készült mesekönyve közül a legelső és legismertebb (amit 1969-es első megjelenése óta több mint 20 millió példányban adtak el világszerte) A telhetetlen hernyócska. Az immár klasszikus mese egy kis hernyóról szól, aki hétfőn keresztülrágta magát egy almán, de továbbra is éhes maradt, kedden keresztülrágta magát két körtén, de továbbra is éhes maradt, szerdán három szilván, csütörtökön négy epren, majd egy tortán, egy virslin, egy nyalókán, és így tovább, és így tovább - míg jól nem lakik - és gyönyörű pillangó nem válik belőle.




Kisméretű, keménylapos könyv, egyes lapjai változó méretűek, melyet a 10 hónapos fiam nagyon szeret, mindig ott nézegeti. A dolgok, amiket a kis hernyó átrág valóban lyukasak, át lehet rajtuk kukucskálni. Nagy kedvencem ez, mert ez a kukac volt az első, amit a fiam a kis ujjával mutogatott, hogy ott van:)

7. Tesz-Vesz Város Tűzoltó doboz
Ez az inkább jópofa, mint nélkülözhetetlen kategória... tűzoltóautófüggőknek.

A Tesz-Vesz Város Tűzoltó doboz nyolc kis könyvet tartalmaz. A mókás kötetek által megannyi érdekes dolgot tanulhattok meg Tesz-Vesz Város lakóinak segítségével!

Számolj tízig! / Úton-útfélen / Durci, a rosszcsont / Ki kicsoda? / Járgányok / Édes otthon / Cicó és az ellentétek / Cicó, az illemtudó

8. Maszat sorozat
Ezt amolyan első történetet mesélős könyvnek gondolom. Az oldalak nem túlzsúfoltak, nem esik szét a kisgyerek figyelme.Minden könyvben két mese található, nem túl hosszú, de nem is túl rövid kategória.








9. Marék Veronika: Hol terem a sok gyümölcs?


Egy kisfiú és egy kislány felelgetőst játszik. Beszélgetésükből megtudhatod, hol terem a cseresznye, a meggy, az eper, az őszibarack, a szőlő, a füge meg a banán és még sokféle más gyümölcs. Tudod-e, hogy mit kell tenned, ha gyümölcsöt akarsz enni? Miért jó, ha sok gyümölcsöt eszel? Könyvünkben minden kérdésre választ találsz.





10. J. Kovács Judit: Kerekítő manó egy napja 


J. Kovács Judit lapozója a beszédtanulás korai fázisában lévő, egy-kétéves gyerekeknek és szüleiknek szóló lapozó-sorozat első kötete. Az ölbeli játékokat és mondókákat felsorakoztató, méltán népszerű Kerekítő-könyvek drámapedagógus szerzője ebben a könyvecskében is továbbviszi azt a bevált gyakorlatot, hogy a szülőknek szóló játékötletekkel kíséri a gyerekeknek szóló szöveget. 





11. Marék Veronika: Jó éjszakát Annipanni!
Ezt is első mesélős könyvnek érzem, egyszerű, kedves történet, szépen tagolt oldalakkal. 


Ebben a mesében Boribon és Annipanni találnak egy kiscicát. A cica velük vacsorázik, velük fürdik, még az esti mesét is meghallgatja. De Annipanni elfelejti lefektetni. Pedig a cica lehet, hogy éjszakára is velük maradna?








12. Zdanek Miler: Kisvakond reggeltől estig


Kisvakondot egy napján kísérhetjük el. A könyv különlegessége, hogy a vakond figurája bársonyos tapintású.

13. Weöres Sándor: Bóbita 


A magyar gyermeklíra művészi rangra emelésében nagy része van Weöres költészetének. Ez a költészet az egészen apró miniatűrökben is képes megfogni és megidézni a teljes világot. És képes mindezt a gyermekekkel is megéreztetni, megláttatni Hincz Gyula elragadóan szép, a lírával összeforrott színes illusztrációival












14. Kukucs sorozat: Ki lakik a tengerben?; Ki bújt el?
Kis méretű, keménykötésű könyvecske minden oldalán egy kihúzható fülecskével. A lányomnak ez nagyon hamar kedvenc könyvecskéje volt... igaz, nagyon hamar tönkre is ment, talán túl hamar kapta meg. Viszont nagyon sokat játszott vele, imádta a kis ujjával kihúzogatni.







15. Papp Anikó Mira: Állatóvoda; Játszótér; Gyereknap 


Kicsi könyv a kicsi kéznek: Játékos tanulás, izgalmas meglepetések. Kukkants be a képek mögé, húzd ki a füleket, csúsztasd el a figurákat – így egész nap szorgoskodhatsz.










16. Tom Schamp: Ottó és a város
A Böngészőkhöz hasonló formátumú keresgélős könyv. Inkább nagyobbaknak, másfél évtől gondolnám.
Ottó és papája a városba indulnak autójukkal, útjukat a könyvet forgatva követhetjük.
Képeskönyv sok-sok izgalmas látnivalóval és felfedeznivalóval és rengeteg humorral.












17. József Attila: Altató -  lapozó Gyöngyösi Adrienn rajzaival
Lapozó formájában jelent meg a legkisebbeknek József Attila Altató című verse.















18. Paulovkon Boglárka: Elbújtam! - Guriga kalandjai 
– Elbújtam! – hangzik fel innen is, onnan is. Ki találja meg vajon Gurigát, a kisnyuszit? 

Ajánljuk ezt a könyvet minden bújócskára kész kisgyereknek, és azoknak a felnőtteknek, akik le tudnak kuporodni a kicsik mellé, hogy az ő szemükkel is láthassák olykor a világot






19: Bartos Erika: Százlábú, Zakatoló, 


Bartos Erika verseit könyv formában azért szeretjük, mert minden apró részlet megjelenik benne, így a gyerekek könnyen nyomon tudják követni a történéseket. Ugyanez vonatkozik Anna, Peti és Gergő történetére, melyeket én másféléves kor körül már nézegetnék.









20. Makovecz Anna: első könyvem 


Végig színes rágás és ütésálló mesekönyv, ahogy a cím is mondja valóban - első könyvem.



Minden oldalon egy kép van, így a kisebbek is könnyen értelmezik alátottakat.






21. Hóc, hóc katona 


Altatók, dajkarímek és mondókák - ezek a könnyed, ritmusos versikék jelentik a kisgyermek első találkozását az anyanyelvével, ugyanakkor hozzátartoznak az anya-gyermek meghitt kapcsolatához is. A ringatás közben dúdolt dallam, rigmus felnőttkorunkig elkísér minket. E számos kiadást megért versantológia csokorba gyűjti az egy-két évesek számára zeneiségükkel ható versikék és a két-három éveseknek szóló ritmusjátékok, népi mondókák legjavát. Akad köztük körjáték és soroló, népköltés a világirodalomból és modern magyar gyerekvers. Sokuk ismerősen cseng a fülünkben, hiszen nekünk is olvasták, velünk is játszották gyermekkorunkban, néhányuk újdonság, amit a családi estéken, bölcsődei foglalkozáson szívesen osztunk meg a kisgyermekeinkkel.






22. Gerda Muller: Én vagyok a kisnyuszi


Nézd, mutasd, mondd… olvasd! – 18 hónapos kortól egészen a kisiskolásig ajánljuk



 A nyulacska kalandjait elmesélő verses történet a legkisebbektől a kisiskolásokig játékosan tanítja a gyerekeket. A kedves képek a kicsik vizuális fantáziáját úgy serkentik, hogy közben számos ismeretet közölnek a természetről. A versikék a beszédfejlődést segítik elő, továbbá a betűk világával barátkozó óvodások, az olvasni tanuló iskolások betűfelismerését, olvasási készségét is fejlesztik.







23. Kacagtató - Gróth Ilona 
"Különleges, szórakoztató és egyúttal nagyon hasznos játékra hívom a felnőtteket és a gyerekeket. A népi hangutánzó játékok
nem mondókák, nem mesék, nem is versek. Egyikben sem a történeten van a hangsúly, hanem a huncutkodó játékon.

Ha bolondozni merünk a mondatokkal, szavakkal, hangokkal, hangszínekkel, a különböző hangmagasságokkal, a szótagok ritmikus ismételgetésével - nagy vidámság születik! A gyerekek csodálva és nevetve hallgatják, később a maguk kedvére is mondogatják."

A legnépszerűbb állatokhoz kapcsolódó hangutánzókat a népszerű Ringató-foglalkoztatások elindítója, Gróh Ilona gyűjtötte össze, vidám és szellemes rajzaival Maros Krisztina varázsolta ellenállhatatlanná.


24. Paya Bea: Altatok - Dalok, versek Álomország kapujában, és azon túl
 "Az ötlet, hogy altatókat írjak, már nagyon régi, sok dalkezdemény hevert papíron, gépben. De a lendületet, hogy az Altatok könyv-lemez megszülessen, a hasamban rúgicsáló kislányom adta. Szenvedélyes inspiráció volt ez. Az énekek a lélek belső tájaira is elvezetnek minket, hiszen nemcsak az altatásról van bennük szó, hanem általában az intimitásról, a gyengédségről, amely mindenki számára alapkérdés. Gyakran csak az énekhang szól, és sok dalban csak finom hangszerelés van. Egzotikus hangok, apró csilingelések, hangtálak, a keleties oud, tanpura… Kérdezték tőlem, ez vajon gyereklemez-e. Hát, annyira, amennyire az Álom-álom kitalálom. Leginkább azt írnám rá, hogy 0-99 éves korig. Vannak “felnőttesebb” és “gyerekesebb” dalok, ám én azt gondolom, hogy a kicsik - és a nagyok is - majd egyben fogadják be az anyagot, és majd az a lelkükben, fülükben megtalálja a maga helyét.Az álombirodalmi utazást kicsik és nagyok számára Szottfried Zsófia festményei segítik majd, így ez a könyv-lemez egyszerre ajándék a fülnek, a szemnek, az agynak és a léleknek."Palya Bea

25. kerekítő 1-3 - ölbéli játékok, mondókák 
Mondókák pontos játékleírással


A könyv olyan mondókákat gyűjt csokorba, melyek nem csak mondogathatók, de el is játszhatók. Ezt a mondókai sorai közé csúsztatott játékleírások segítik és az énekelhető mondókák zenés verziója interneten meg is hallgatható. Kállai Nagy Krisztina kedves, színes a kicsiknek is izgalmas rajzai könnyedén fölismerhetőek, nagyon szerethetőek. A könyvben egy manócska kísér minket végig, akinek a felfedezése az újabb lapokon önmagában is jó játék. A mondókákat már az egész pici újszülöttek is szívesen hallgatják, közös eljátszásuk pedig 6-8 hónapos kortól egész nagyóvodás korig szórakoztatja a gyerekeket.






És természetesen ide tartoznak azok a klasszikusok, melyek annakidején úgy gondolom, mindannyiunk könyvespolcának alapdarabjai voltak, mint Gazdag Erzsi Meseboltja, a Cini-cini muzsika, a Zengő ABC, Reich Károly rajzolta Este van, este van...  


És a lányomnál úgy másfél évesen került elő az első Anna, Peti Gergő is, mely azóta is töretlen népszerűségnek örvend, nincs este legalább egy APG nélkül. A többi mellé kiegészítésnek természetesen.



Ha van jólbevált, kedvenc könyvetek, kérlek, osszátok meg velünk hozzászólásban élményeiteket, segítsünk egymásnak a válogatásban.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: