2013. január 31., csütörtök

Mosható pelenka támogatás a Terézvárosban!


A Terézvárosi Önkormány­zat mosható pelenkák vá­sár­lásához járul hozzá egy­szeri pénzbeli juttatással. A támogatást csak terézvárosi lakosok vehetik igénybe a gyermek egyéves koráig. Az összeget utólag térítik vissza, a bemutatott számlák alapján.





Eddig kevesen igényelték, pedig a segítség mindenkinek jól jön. 2009 vége óta létezik Terézvárosban a „pelenkasegély”-ként ismertté vált rendeletet, mely alapján mosható pelenka vásárlására igényelhető egyszeri támogatás. Környezetvédelmi javaslatnak indult, ám végül a szociális támogatások rendszerébe került. – Ezt már a javaslat megvitatásakor határozottan elleneztem, mivel nem szerettem volna, hogy a mosható pelenka a szegénység szimbólumává váljon Terézvárosban – tájékoztatta lapunkat Kordásné Matokanovic Lídia képviselő asszony, aki 2009-ben nyújtotta be a városvezetés elé javaslatát. A támogatást csak terézvárosi lakosok vehetik igénybe a gyermek egyéves koráig. A tartósan beteg gyermekek, illetve azok, akiknek orvosilag javasolt a mosható nadrágpelenka használata, háromévenként újra igénybe vehetik, mindaddig, amíg szükséges a pelenka használata.

Mivel szociális alapon adható, azok a családok, amelyek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, az ár 100 százalékát kapják vissza, de maximum 60 ezer forintot, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesülőknek a beszerzési ár 80 százaléka, de maximum 40 ezer forint, a nagycsaládosoknak, tartósan betegeknek és akiknek orvosilag javasolt a pelenka használata, a beszerzési ár 65 százaléka, de maximum 30 ezer forint téríthető vissza. Az erre előirányzott keretösszeg egymillió forint évente. – A legtöbb érdeklődőnek szociális alapon nem járna a juttatás. Azonban házi gyermekorvos írásos javaslatát is elfogadja az önkormányzat, így annak birtokában is be lehet nyújtani az igényt – mondta a képviselő asszony, hozzátéve, hogy ezáltal a környezettudatos szülők számára is igénybe vehető a lehetőség. – Reményeim szerint a jövőben már környezetvédelmi rendeletként fog szerepelni a pelenkasegély, így várhatóan lesznek benne változtatások is. Szeretném, ha minden terézvárosi csecsemő szülei részesülhetnének a támogatásban, kiskapuk keresése nélkül is – vázolta terveit Kordásné Matokanovic Lídia, és tapasztalt édesanyaként hozzátette, mindkét gyermekénél mosható pelenkákat használt, csak pozitív tapasztalatokról tud beszámolni.


Forrás: http://helyitema.hu/budapest-vi/10854

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: