2013. március 31., vasárnap

Kenyérre lehet kenni


Egy ideje nem igazán eszünk felvágottat - bár a jó öreg párizsi néha elcsábít még -, viszont valamivel ki kell váltani őket. Eszünk sajtot, szendvicskrémeket, kőrözöttet, tojást, zöldségeket, persze húsvétkor azért sonkát is. Egyre bővül a repertoár az otthon elkészíthető szendvicskrémek tekintetében. Megosztom a kedvenceimet, amik pár perc alatt összedobhatók. Ezek nem feltétlenül diétás ételek, nem is biztos, hogy a hozzátáplálást pl egy májkrémmel kezdeném, viszont a boltival ellentétben nincs bennük tartósító, ízfokozó és ki tudja még milyen felesleges adalék.


Húsvéti reggelinek, ha maradna a főtt tojásból, sonkából, remek krémek készíthetők pillanatok alatt.


Tojáskrém:
5 db főtt tojást apróra vágok, összekeverek 10 deka vajjal (nem margarin), egy kanál tejföllel. Lehet beletenni mustárt, majonézt vagy snidlinget, apróra vágott újhagymát, medvehagymát is.



Sonkakrém:
Lehetőség szerint ügyeljünk rá, hogy hagyományos érlelésű sonkát válasszunk, főleg, ha gyerekek is esznek belőle. 
20 deka főtt sonkát ledarálok (a konyhai zöldségaprító tökéletes ilyesmire), összekeverem 5-7 deka vajjal, ízlés szerint lehet bele tenni borsot, mustárt, apróra vágott hagymákat.

Tonhalkrém:
1 konzerv tonhalhoz keverjünk egy pár kanál tejfölt, majonézt, apróra vágott hagymát, snidlinget, esetleg pár csepp citromlevet. 
Ha nem sietek nagyon, akkor besamel mártást készítek és azzal keverem össze a tonhalat.

Sajtos túrókrém:
Reszelt sajt, túró és tejföl keveréke. Akár zöldséggel is mártogatható.


Juhtúrós mártogató:
Juhtúró, tejföl, snidling vagy kapor.

Házi májkrém:

Májat süssünk ki zsírban vagy vajban (kb 1:1 arányban), sózzuk meg a végén, majd botmixerrel turmixoljuk. Lehet bele tenni még majorannát is. Készülhet ennek egy bővített változata, mikor kis zsíradékon megpirítjuk a hagymát, esetleg paradicsomot, paprikát is tehetünk bele és ezután kerül rá a máj. Gyorsan elkészül.
Nagypapám olyat is csinált régen, hogy TV paprikába töltötte a májkrémet, folpack került a tetejére és amikor a hűtőben megdermedt, fel lehetett szeletelni. 


Túrókrém saját túróból:
Egy liter (házi) tejet felforralok beleteszek legalább egy evőkanál sót, ízlés szerint zúzott fokhagymát (kihagyható) és beleöntök fél deci ecetet. Ettől túróvá ugrik össze. Gézlapot szitába teszek és ráöntöm az egészet, majd kinyomkodom. Kevés tejföllel fel lehet lazítani, de magában is finom.


És persze süthetünk otthon saját kenyeret, ezt a receptet kezdőknek is ajánlom. 


60 dkg-os kenyérhez: 
2,5 dkg élesztő
20 dkg kenyérliszt (vagy sima fehér)
20 dkg teljes kiőrlésű liszt vagy t.k. rozsliszt
1 kiskanál só
3 dkg hidegen sajtolt olaj (napraforgó vagy oliva)
3 dl langyos víz
1 kávéskanál kömyénymag
cukor NEM kell bele:)

Kovászos kenyér receptjét ITT találod. 

Forrás: http://biomama-blog.blogspot.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: