2014. március 5., szerda

Kézműves csoki, bonbon kakaóvajból

Csokigyár. Ehhez tudnám hasonlítani a konyhánkat mostanában. Rátaláltam ugyanis egy kakaóvaj, méz, kakaópor keverékéből elkészíthető csokoládéra, ami lássuk be, sokkal szimpatikusabb, mint a cukor, kakaómassza..... kezdetű csokik (ami ugye a jobbik fajtából származik így is).








Megrendeltem (a Hangáktól természetesen!) egy 10 dekás MM Natur kakaóvajat. Az alábbi receptet követtem:

1 csésze kakaóvaj
1 csésze kakaópor (jó minőségű)

1/2 csésze méz



Mindent betartottam: a kakaóvajat gőz fölött felolvasztani, bele a méz, bele a kakaó és mehet a formákba. Tökéletes lett. Elsőre legalábbis.....

Ezen felbuzdulva megrendeltem EGY KILÓ kakaóvajat (olcsóbbat, máshonnan....)
Kipróbáltam, az eredmény katasztrófa. Becsomósodott, összekapott, elfeketedett, sűrű, vagy éppen kocsonyás.... (fel a fejjel, ha így jársz, az elrontott csokik felhasználhatók pl. brownie sütésekor) Fél kilót kísérleteztem el, mire sikerült rájönnöm, hogy hogyan lehet BIZTOSAN JÓ csokit készíteni. Szóval.... itt is az alapanyagon a hangsúly, én ugyan rájöttem, hogy lesz elfogadható állígú az olcsóbb vajból, de ha nincs erre x órád... és x felesleges pénzed, akkor fektess be MM natur kakaóvajra, az tuti!

Írom a kimért arányokat, mert nekem ez a csészés mérce nem volt megnyugtató és így a költségekkel is könnyebb számolni:



10 dkg MM natur kakaóvaj 

5-10 dkg méz (érdemes kóstolgatni, hogy mennyire szeretjük keserűen TIPP: a krémmézek alkalmasabbak a csokihoz)

5 dkg kakaó (ez lehet több is, annál kevésbé csap ki a vaj rajta)


Gőz fölött megolvasztom a mézet. Nagyon folyékonyra, én repcét használok. Ebbe teszem bele a kakaóvajat (és nem fordítva, mert akkor a méz nem melegszik fel eléggé, nem folyik és ekkor lesz kocsonyás állagú). Nem fog összekeveredni, mindig kettéválik, de a lényeg, hogy egyformán melegek és folyékonyak legyenek. A vizet ekkor már takarékra kell venni alatta, s figyelni, a gőz ne csapjon ki az edény mellett! Óvatosan, nehogy víz cseppenjen bele. Ekkor keverem bele a kakaót. Nem igazán szabad spórolni vele, mert akkor nem lesz elég sűrű a massza és a vajas rész kiválik majd. Ezt még mindig a gőz fölött összekeverni, majd elzárni. Ekkor, a gőzölős edényről nem levéve lehet a formába kanalazni, mivel melegen tartja a gőz, sokáig lehet vele dolgozni.

Az elkészült csokikat gyorsan a mélyhűtőbe érdemes tenni, így biztos nem válik ketté a méz és a kakaóvaj. 10-15 perc után átmehet a sima hűtőbe.

Ennek a csokinak az állaga más, mint a hagyományos keserűcsokié. Puhább, képlékenyebb, szájban, kézben is olvadósabb.



Táblacsoki formába öntve vörösáfonyával, mazsolával szórom meg a tetejét, bonbonnak pedig meggyel töltöm vagy marcipánnal. Vagy bármivel persze:)

Van házi aszaltszilvám, barackom és körtém, azokat is mártottuk már ebbe a csokiba.
Nagyon törékeny, rúd vagy csokikanál nem igazán készíthető belőle. Bonbonnak, táblacsokinak vagy gyümölcsös csokimártogatósnak viszont tökéletes.



A minap vendégségbe indulás előtt 20 perccel álltam neki és tökéletes lett így is, ennyi idő alatt.

Ha a legkisebb (legdrágább) kiszerelés árával számolok, akkor 10 deka csoki 650 forintból jön ki. Kilós kakaóvaj vásárlásával 400 forintos csokiár is elképzelhető. Szóval nem olcsó.... cserébe CSOKI! S gondolj arra, hogy sk ajándék, pikpak megvan, mit készítesz ennyiért ennyi idő alatt? Na ugye:)

Mikor érdemes házi bonbonban gondolkozni? Gyerekeknek bármilyen ünnep előtt, ebből a csokiból akár hurkapálcára öntve, aszalványokkal megtoldva csokinyalóka is készíthető, húsvétra, Télapóra (csokitól rettegő anyukák figyelmébe:).
Szuper ajándék akár kedvesünknek, ha valami különlegességgel szeretnénk meglepni.
Szülinapra, névnapra, hirtelen ajándékocskának, tartsatok a hozzávalókból otthon és nem érhet meglepetés, ha gyorsan adni kell valamit.
Érdemes lehet kis bonbonos kapszlikat beszerezni hozzá, ha ajándékba adjuk, sok helyen karácsonykor még szaloncukor csomagoló fóliát is lehet kapni. (És a finom szaloncukor árakkal összevetve kimondottan olcsó ez a házi megoldás!)

És, ha már ajándék...


+TIPP: Ha az ajándékba szánt bonbonok mellé a tökéletes, valóban igényes ajándékot keresed...
Ha a blogomat olvasod, biztosan érdekelnek a természetközeli, kézműves, egyedi, különleges megoldások... íme a natúr kérges fára átvitt fotó:)

Fotót a fára! 
Ha még nem láttál fotótranszfert, akkor gyorsan elmondom:) Egy szépen lecsiszolt kérges fa lap, melyre egy különleges (kézműves) eljárással átkerül a saját fotód, alóla áttűnik a fa erezete, struktúrája, színe, csomói.Ez nem egy ráragasztott, dekupázsolt kép, mindössze a kép színe van a fán:) csodás, nem?


Ajándéktippnek felsorolom, kinek, milyen ajándékot szoktatok leginkább választani. Első helyen a gyerekekről készült képek állnak, majd jönnek az esküvők, párok, kutyák... és az abszolút kedvenc a régi, sokszor feketefehér, "elfelejtett" képek - ez utóbbi garantáltan könnyeket csal a megajándékozott szemébe. 



További rengeteg fotótranszfer munkát láthatsz az oldalon, ha természetes, egyszerű, nagyon találó ajándékötlet keresel, nézz körül a BOHOdesign oldalon!!



















.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: