2014. június 8., vasárnap

Ökopraktikák 3. Vegyszermentes, megfizethető ételek

Miért fontos, hogy vegyszermentes ételeket fogyasszunk? 

Szinte minden csomagolt, kész termékben vannak adalékanyagok, cukor, sok só stb. A nagyüzemi húsok antibiotikumokkal, hozamfokozókkal kezeltek, ez leginkább a tejben és a tojásban választódik ki (ha más nem, ezekből érdemes bio minőséget vagy házit választani). A primőr zöldségek, gyümölcsök egészen biztosan tele vannak vegyszerekkel, hiszen a hosszas szállítást és tárolást, friss külsőt meg kell oldani valahogy. A nagyüzemi termesztésű zöldség-gyümölcs is biztosan permezetett, hiszen a boltok csak a megfelelő színű, méretű termékeket veszik át, ezt (és a magas hozamot) pedig csak növényvédőkkel lehet elérni. 


A bio módon termesztett zöldségek szárazanyagtartalma magasabb (a konvencionálisnak tehát nagyobb része sima víz!), vitamin és egyéb beltartalmi értékei is magasabbak, illetve nem tartalmaznak káros növényvédő és műtrágya származékokat. Ez utóbbi miatt kisbabáknak, hozzátáplálásor mindenképpen házi vagy bio ételek adását javaslom. A legveszélyesebbek a zöld zöldségek (saláta, spenót, sóska) és gyökérzöldségek (sárgarépa) magas nitráttartalmuk miatt (ez a babákra életveszélyes), illetve a hozzátáplálás első eleme, az alma is erősen kezelt növényvédőkkel. Piacon keressük a girbegurba, kukacos almákat, amibe a kukac belemegy, az jó lesz nekünk.

Határértékek, fontos: (majdnem) hiába van szabályozva. Egy zöldség pl 4 vegyszerrel van kezelve, mind határérték alatt. De hogy ezek összeadódnak, utána hogyan hatnak egymásra… illetve másik zöldség másik vegyszereivel együtt fogyasztva… hogyan működnek bennünk, vagy egy kisbabában, azt nem lehet tudni.
Több infó erről:

Felvágottak: jó lenne teljesen kiváltani. Helyette házi kolbászok, szalámik, házi májkrém, sülthús, rengeteg féle túrókrém, sajtkrém, vajkrém készíthető. 

Kerülendő: tartósítószerek (nátrium-nitrit: nitrátokról fent már írtam, rákkeltő, benzoátok terhelik a májat, allergének, fenolátok – ezt a citrusféléken használják), ízfokozó (nátrium glutamát) és több színezék is káros, pl az amarant E123 rákkeltő,  azorubin E122 allergén… A csomagoláson használata esetén föl kell tüntetni a következő figyelmeztető szöveget  a színezék megnevezése vagy E-száma mellett: „A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”. Látott már ilyet élőben valaki? Én nem látom, hogy jelölnék....

Sajt: Pannónia kb adalékmentes. Házilag is készíthető (ecettel vagy oltva házi tejből), illetve a Melis féle nagyon finom, ami a kosárközösségből rendelhető.

Házi kence receptek ITT:

IRÁNYELVEK élelmiszervásárláskor:
- minél kevésbé feldolgozott terméket keressünk
- nézzük meg, hogy ne tartalmazzon tartósítókat stb.
- minél kevesebbet vásároljunk tömegcikket, olcsón-sokat, nagyáruházban (a több = kevesebb, a drága autónkat sem a legolcsóbb benzinnel tankoljuk)
- keressük tudatosan a helyi beszerzési lehetőségeket, piacokat, közösségeket (lent részletezem, de egy idő után ez rutin lesz, csak elindulni tűnik nehéznek)
- ha zöldségesnél vagy nagyáruházban vásárolunk, keressük az idényzöldségeket. A messziről érkezett gyümölcsök (spanyol szőlő, banán, idény előtti eper stb mind nagyon durván vegyszerezettek, babáknak semmiképpen nem adnám!)
- próbáljunk legalább nyáron magunknak termelni paradicsomot mondjuk
- keressünk megbízható hentest vagy hústartót (kérdezősködjünk! ez a hentesnek is jó visszajelzés, tudni fogja, hogy igény van a minőségi húsra. Keressük a moslékon tartott disznót, házi csirkét stb)
- főzzünk, süssünk tartósítsunk minél több mindent magunk

Bio-nem bio? A beszélgetésen szóba került, hogy drágák a bio termékek. Valóban azok, sok áldozatot hoz egy biotermelő azért, hogy vegyszerek nélkül termesszen. Sokkal kisebb hozamot lehet elérni műtrágyák és növényvédők nélkül, de attól a termelőnek még meg kell élni, a bio felárában részben ezt kompenzáljuk. Vannak, amikből érdemes körülnézni, mert nincsenek nagy árkülönbségek. Sajátmárkás bio termékek már egészen megfizethető áron vannak. Jó módszer lehet lemondani minden vásárláskor valamiről (pl egy túrórudi - tiszta cukor és hidrogénezett növényi zsír!) és helyette valamiből biót választani. Kávéból, tejtermékekből, műzliből, tésztából, ropiból, paradicsomszószból, bébiételből, sőt sokszor a gyümölcsökből, zöldségekből is közel normál áron lehet biót is találni. Itt a Spar, DM, Rossmann termékeit gondolom, hogy érdemes megnézni. 

Bio vagy vegyszermentes? Aki ki tudja fizetni a bio termékeket és teljes garanciát szeretne, annak mindenképpen azt ajánlom. Két ellenőrző szervezet felügyeli a biogazdák munkáját, komoly feltételeknek kell megfelelniük. Meg van szabva, hogy milyen vetőmagot, milyen takarmányt használhatnak, a terméshozamuk is maximálva van. 

A vegyszermentes termelő ezzel ellentétben nem ellenőrzött. Neki vagy elhisszük, hogy nem permetez stb, vagy nem. Egy járatosabb vásárló felismeri a kezelt, tökéletes zöldségeket, gyakorlás kérdése. Ha azonban mégis becsap a termelő és vegyszerezi a termékét, akkor sem járunk rosszabbul, mintha boltban vásárolnánk, közben pedig helyi termelőt támogattunk közvetlenül. Ez egy bizalmi kérdés, érdemes a piacon beszélgetni, kérdezgetni. Azonban sokkal olcsóbb, mint a bio, de sokszor még a boltinál is! Ez azért nagy előnye a piacnak.

MEGBÍZHATÓ beszerzési források: Dunakeszi kosár, Családellátó, NOE vásárok (liszt, hús,stb)  , dunakeszi kis piac (szombat reggel érdemes menni, nagy a válaszék), fóti termelői piac, marosi piac, őstermelő néni a ltp-en, Csomádi tejes autó a Fő úton a templomnál, előtte kecskesajtok, majdnem ott egy húsos hűtőkocsi házi adalékmentes kolbászokkal, szalonnákkal stb, házi kolbászok, különféle húsok, kecsketej, tojás ismerősökön keresztül... 
(Ezek nem BIO termékek, hanem vegyszermentesek, megfizethetőek. Ha ezeket választjuk az hatalmas lépés a NEM bevitt méreganyagokat tekintve)

Érdemes oviban, baráti körben közösséget alkotva vásárolni, szállítás, hozzáférés, stb miatt (méz, bioboltok termékei, tisztítószerek, lisztek)
Ételcsere: lekvárok, sütemények, zöldségek (közösségi ételkészítés családi ünnepekre)

Közösségi vásárlás előnyei: tisztességes, közeli, helyi, kistermelőt támogató, személyes, közösségépítő, környezetbarát.
Hátránya, hogy megszoktuk, hogy átszaladunk a boltba, megvesszük ami kell... a közösségi vásárlás előre tervezést igényel. Sokszor még a rutinos tudatos vásárlók is kifutnak a készletükből, de egymáshoz fordulhatunk segítségért ekkor.

10 nm a kertből… 10 tő paradicsom, cukkini, uborka, retek, saláta, karalábé megtermelhető. Kiskert kialakításában, vegyszermentes növényvédelemben segítség kérhető a Dunakeszi közösségi kerthez fordulva: dunakert.blogspot.hu

Élelmiszer tartósítás: befőzőautomata használatával bármilyen étel tartósítható (tészta, tejes és krumpli kivételével). Lekvárok, befőttek, házi konzervek (paradicsomos húsgombóc, húsleves, pörkölt, rizseshús, lecsó, bolognai mártás, darálthús, pestók, zakuszka, padlizsánkrém, zöldségleves, zöldségpüré, gyümölcspüré, ipari mennyiségű bográcsgulyásJ) készíthetők tartósítószer és akár cukor nélkül. Melegen dunsztol, a tartósan egyenletesen biztosított hő tartósít.
Bébiételkészítéshez is ideális, de családi nyaralásra, vagy bolti tésztaszószok alternatívájaként is tökéletes.

Főzés: cseréljük le a teflonserpenyőt kerámiára. A részletekről Nyíri Zsuzsanna Háztartásunk kémiája c. könyvében olvashattok.

Házi csoki: kevesebb cukorral vagy mézzel készíthető, minőségi édesség. Aszalt vagy friss gyümölcsökkel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: